ΚΑΝΕ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗΝ ΑΡΟΥΡΑΙΑ...

8 Σεπ 2010

ΓΙΑΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;


Επίσκεψη στην κατάκοιτη γιαγιά μου, είχα να τη δω περίπου 45 μέρες. Εν τω μεταξύ, πέρασε ένα μίνι-εγκεφαλικό, αλλά αυτό δεν είναι πρωτότυπο... επίσης, έχει αλτζχάιμερ.

Ανοίγω την πόρτα του σπιτιού, η νοσοκόμα δεν ήταν εκεί. Η γιαγιά αντιλαμβάνεται αμέσως την πόρτα και ρωτάει "Ποιος είναι;", δεν κάνω τον κόπο να απαντήσω από μακριά, είναι βαρύκοη. Πλησιάζω με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά, "εγώ είμαι γιαγιά μου". Με κοιτάζει, τα μάγουλά της είναι ροδαλά σαν μικρού παιδιού. Περιμένω... καμία αντίδραση. Την αγκαλιάζω, τη χαιρετάω... μηδέν αντίδραση. Οκ λέω, έχουμε διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ας προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το σήμα. Της εξηγώ ποια είμαι. Αμφιβάλλει. Μου λέει ότι της λέω τρελά πράγματα. Κάνω δεύτερη προσπάθεια. Με αγνοεί. Κάποια στιγμή μου δηλώνει οριστικά και αμετάκλητα "ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΓΥΜΝΕΣ!".
Γελάω, "Ποιες ρε γιαγιά;", η γιαγιά με αγνοεί και επαναλαμβάνει "Όλες γυμνές είναι.", οκ, ας παίξουμε το παιχνίδι, τι πειράζει...  "Ναι, είδες; Ξεβρακώθηκαν!", "Ναι" απαντάει η γιαγιά. Παραισθήσεις με γυμνές έβλεπε, τι σου είναι τα φάρμακα... κάνεις μια απλή ταβανοσκόπηση και βλέπεις θεούς ξεβράκωτους. Αν φτάσω τα χρόνια της, ίσως να το δοκιμάσω.

Σημείωση
Η γιαγιά μου δεν είναι η κλασική πουριτανή γραία, υπήρξε κοκέτα, έξω καρδιά, χορευταρού κι όταν έμεινε χωρίς τον παππού μου, άρχισε να πηγαίνει εκδρομές και να γνωρίζει κόσμο με τα ΚΑΠΗ... είχε κατακτήσεις, άλλαζε τον ένα γκόμενο μετά τον άλλο και γενικά διασκέδαζε και ζούσε τη ζωή της... στην υγειά της!

Στην επόμενη φάση προσπαθούσα να της θυμίσω έστω και κάτι, να δω αν παίζει να με αναγνωρίσει (ήταν η πρώτη φορά που δεν με αναγνώρισε). Προσπαθώντας λοιπόν να "πιάσω σήμα", της έδειξα μια φωτογραφία που πόζαρε μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο, τον παππού μου, εκείνον τον αναγνωρίζει κάθε φορά. Βλέπει η γιαγιά τη φωτογραφία και λέει "Πάντα μου έλεγαν ότι είμαι κούκλα σε αυτή τη φωτογραφία.", "Κούκλα είσαι γιαγιά, αυτός δίπλα σου ποιος είναι, τον θυμάσαι;" -παύση-
"Α! Αυτός; Αυτός είναι ο καινούριος (γκόμενος), είναι πολύ καλός κύριος. Να σας τον γνωρίσω." Σκέφτομαι ότι προτιμούσα τις γυμνές... αυτό έμοιαζε πολύ σουρεάλ ακόμα και για μένα. Α ρε γιαγιά, θεά είσαι. Εκείνη επανέρχεται... "Είναι όλες γυμνές."

4 σχόλια:

  1. Μάλλον επηρεάστηκε από την τηλεόραση.
    Εκτός και αν το έχει φιλοσοφήσει και μιλάει για τις αλήθειες της ζωής της. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την τηλεόραση την έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό, οι γυμνές προέκυψαν από την ταβανοσκόπηση... ποιος ξέρει; Μάλλον οι γυμνιστές κάνουν ηλιοθεραπεία στο ταβάνι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι τυχερό παιδί που έχεις τέτοια γιαγιά, φαντάζομαι θα έχεις ακούσει τις καλύτερες ιστορίες...
    Να την προσέχεις και όσο την έχεις να τη χαίρεσαι!
    Φιλί μεγάλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι φοβερή η γιαγιά, πάνω απ' όλα πάντα ζωντανή σε ότι κι αν έκανε. Δεν είναι τυχαίο που έχει ακόμα ροδαλά μάγουλα κι ας είναι ένα βήμα πριν τα 90! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή